Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att höra vad Södertäljeborna tänker kring att få väljer att testa sig för bröstcancer i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

Få kvinnor testar sig för bröstcancer i Södertälje

Publicerad

Södertälje är en av de kommuner i Region Stockholm där minst antal kvinnor väljer att gå på screening för bröstcancer. Detta enligt en rapport från Cancerfonden. SVT pratade med Södertäljebor om vad de tänker kring de låga siffrorna. 

– Det är lite sorgligt att inte fler testar sig, när man får göra det gratis, säger Kajsa Ekefjord, Södertäljebo.

I Cancerfondens rapport sticker Region Stockholm ut, eftersom deltagandet i screening för bröstcancer är lägst i Sverige – bara 71 procent väljer att testa sig. I Södertälje kommun är siffran ännu lägre – 65 procent. Genomsnittet i Sverige är 81 procent.

I rapporten tittar Cancerfonden även på hur många som testar sig för livmoderhalscancer. I Södertälje är det 48 procent, vilket är lägst i regionen och lägre än rikssnittet, där 71 procent testar sig. I Region Stockholm som helhet ligger siffran på 58 procent.

Hör Södertäljeborna resonera kring varför folk avstår från att testa sig för bröstcancer i klippet ovan.

Cancerscreening betyder att man testar stora grupper av befolkningen för att hitta cancer innan sjukdomen är långt gången. Ofta innan den gett några symptom. Det finns i dag i Sverige tre rekommenderade screeningprogram: För att upptäcka bröst-, livmoderhals- och tarmcancer.

Bland de som testar sig regelbundet är det mellan 60 och 70 procent av alla bröstcancerfall som upptäcks genom screening. Det är kvinnor mellan 40 och 74 år i Region Stockholm som bjuds in till att screena sig för bröstcancer.

Källa: Cancerfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer