Det har bara gått några månader sedan Mohammad Malekkhaiat öppnade eget apotek i Brunnsängs centrum. Ett karriärsmål som han länge siktat mot.
– Jag har alltid drömt om att öppna eget apotek så jag satt och tänkte att någon gång måste jag förverkliga min dröm, säger han.
Många läkare i släkten
Han kommer från en släkt med många läkare och tandläkare. Men själv är Mohammad den första apotekaren. Nu senast jobbade han för en större apotekskedja och han ser en oroande utveckling efter avregleringen.
– Jag saknade den närmare kontakten med kunden och servicen. Jag ska inte säga att man har blivit sämre men med den takten och hastigheten som är på apoteken så får patienten inte den tiden de borde få, säger han.
Tre oberoende apotek här
Utöver Mohammads apotek så finns det ytterligare två oberoende små apotek i Södertälje vilket är ovanliga inslag i branschen.
Idag finns bara ett 30-tal oberoende aktörer i landet – istället domineras branschen av flera stora kedjor. Sofia Kälvemark Sporrong, lektor i samhällsfarmaci vid Köpenhamns universitet, har studerat avregleringen under flera år.
– Det har blivit stor konkurrens på marknaden, det är ganska svårt att slå sig in. Det finns stordriftsfördelar, alltifrån IT-system och marknadsföring till att hitta de produkter du ska sälja utöver läkemedel. Det är fler som delar på kostnaden, säger hon.
”Misslyckande”
Mohammad Malekkhaiat instämmer.
– Det är tufft att driva eget. Det är en tuff marknad. Man slåss ensam mot de stora aktörerna, säger han.
Enligt Sofia Kälvemark Sporrong som pratat med både politiker och intresseorganisationer som var med och förespråkade en reform, så hade man räknat med att fler mindre aktörer skulle etablera sig.
– På ett sätt kan man väl säga att det är ett misslyckande, för det var en klar ambition med avregeringen. Alltså att det skulle bli en stor differentiering på marknaden, att vi skulle ha apotek som såg väldigt olika ut och som specialiserade sig på vissa saker.
Har jobbat på Astra Zeneca
Trots konkurrensen är Mohammad övertygad om att han gjort rätt val. Och efter 11 år som kvalitetssäkrare på Astra Zeneca i Södertälje känner han att han har full koll på hela kedjan – från läkemedelstillverkningen till patienten.
Hur känns det när en kund köper en produkt som du tidigare jobbat med?
– Det är kul. Jag säger att den produkten har jag jobbat med och innerst inne blir man stolt, säger han och skrattar.
Apoteksmonopolet
Apoteksmonopolet avreglerades november 2009 och på bara några år har antalet apotek ökat från 900 till 1400 stycken. Dock hör de flesta apotek idag till stora kedjor och bara ett fåtal är oberoende.