Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre tider för att passera slussen med båt i sommar. Foto: Simon Lundvall/SVT

Färre slussningar i sommar – cyklisten Sven-Olov: ”Skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Den som ska passera genom Södertälje med båt i sommar kommer behöva vänta längre än vanligt på att få åka genom slussen. I och med ombyggnationen av slussen och kanalen kommer slussning att ske varannan timme – istället för varje timme.

Ombyggnationen är ett samarbete mellan Trafikverket och Sjöfartsverket som syftar till att öka kapaciteten i Södertälje kanal och sluss. Slussen ska både breddas och förlängas och den befintliga slussbron ska ersättas med en ny.

Att man sommartid kommer ha färre slussningar är enligt Sjöfartsverket för att säkerställa att arbetsmiljön är trygg och säker under slussbygget.

Slussbygget i Södertälje

– Exempelvis arbetar man med dykare i vatten, och de behöver ett visst avstånd och få arbeta ifred i perioder, säger Johan Eriksson, projektledare på Sjöfartsverket.

Färre slussningar kommande somrar

Ombyggnationen av slussen och kanalen påbörjades 2023 och beräknas vara färdigt 2026. Och att det sommartid blir glesare mellan slusstiderna är något som Södertäljeborna kan förvänta sig även kommande år.

– Vi ser framför oss att det kommer behövas även somrarna 2024 och 2025, säger Johan Eriksson.

Hör vad Södertäljeborna tycker om att slussningarna blir färre i sommar i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussbygget i Södertälje

Mer i ämnet