Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter på plats vid fartyget. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Fartyg blockerade Södertälje kanal efter maskinstopp: ”Ingen person har skadats”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fartyg blockerade trafiken genom Södertälje kanal på grund av ett maskinstopp på onsdagseftermiddagen. Orsaken är ännu oklar och en grundlig inspektion av huvudmaskinen ska genomföras.

Det var vid 11-tiden i onsdags som fartyget av okänd anledning drabbades av ett maskinstopp under pågående lotsning genom Södertälje kanal vilket ledde till att besättningen tappade manövreringsförmågan. De kastade då i ankar vilket fick stopp på fartyget.

– Ingen person är skadad och inte heller fartyget har skadats, säger Lisa Mjörning.

Senare under onsdagskvällen hade fartyget bogserats bort till oljehamnen för inspektion av Transportstyrelsen där inga fel på fartyget hittades. Fartygets maskin kommer att undersökas för att hitta orsaken till stoppet. Så fort undersökningen är gjord och klartecken getts kommer fartyget kunna fortsätta sin planerade rutt.

– Vi kommer göra en grundlig inspektion, dels undersöka varför det blev strömlöst men även kontrollera fartygets certifikat och ledningssystem, säger Carolina Häggkvist, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Innebar köbildning

Enligt uppgifter till SVT är lotsföraren nu tagen ur tjänst.

– Ja, det är så rutinerna ser ut, att lotsen tas ur tjänst och alkotestas, säger Lisa Mjörning.

För sjötrafiken innebar stoppet viss köbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.