Fem bilbränder i Södertälje i natt

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till söndagen brann fem bilar på två olika ställen i Södertälje. Vad som orsakat bränderna är i nuläget oklart, men enligt polisen handlar bilbränder av de här slaget ofta om försäkringsbedrägeri.

Strax före ett natten mot påskdagen kom larm om att tre bilar brann i Rosenlund. Några timmar senare, vid halv sex på morgonen kom larm om ytterligare två bilbränder i Hovsjö. Både räddningstjänst och polis ryckte ut och bränderna släcktes.

Ofta försäkringsbedrägeri

Att fem bilar brinner under en natt i Södertälje menar polisen är anmärkningvärt. Men enligt polisen är det inte ovanligt att personer sätter eld på sin egen bil, eller en bil parkerad bredvid så att elden sprider sig, för att det ska se ut som skadegörelse.

– Generellt när det gäller bilbränder vill man gärna tro och skylla på att det är ungdomar som har tråkigt, det kan det vara, men det handlar ofta om försäkringsbedrägerier, säger Richard Tegnér, stationsbefäl Stockholm syd.

Inga tecken på oro

Däremot utesluter polisen inte att det skulle finnas andra orsaker till bilbränderna. Anmälan om bland annat skadegörelse har upprättats, men det finns ännu inga vittnen eller någon misstänkt.

– I och med att vi inte har vittnen eller annat kan vi inte säga vad som ligger bakom. Tidigare har man velat koppla bilbränder till en social oro, men jag skulle säga att det är vanligare med försäkringsbedrägerier. Det finns inga tecken på social oro av det slaget i Södertälje, säger Richard Tegnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.