Dima Jaddo (till vänster) jobbar som gårdsmusiker på äldreboenden i Södertälje i sommar. Foto: SVT

Här får ungdomar sommarjobb av kommunen

Publicerad

Alla kommuner i länet förutom Vaxholm erbjuder någon form av sommarjobb till ungdomar. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

I Södertälje har alla som sökt en så kallad feriepraktik fått det.

Dima Jaddo är en av de ungdomar som fått sommarjobb, eller feriepraktik som det också kallas, via kommunen. Hon jobbar som gårdsmusiker på äldreboenden i Södertälje i sommar.

– Det är ett sommarjobb som är aktivt och mer kreativt. Det är roligt och man kan lära sig mycket nya saker, säger Dima Jaddo.

Trög finansiering 

Trots att det funnits vissa svårigheter att finansiera sommarjobben för unga genom åren så är det en prioriterad fråga enligt Södertälje kommun.

– Jag tror att det är sjunde året som vi faktiskt lyckas med detta. Vi har väl aldrig egentligen haft medel till att finansiera för alla, men på lite olika sätt har vi fått till det, säger Nils Carlsson Lundbäck, ordförande för arbetslivsnämnden (MP).

Av länets 26 kommuner är det bara fem stycken som har erbjudit alla sökande ungdomar ett sommarjobb i år, visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

Vaxholms kommun erbjuder inte någon form av sommarjobb via kommunen, eftersom de tycker att näringslivet erbjuder gott om jobb och praktiktillfällen under sommaren.

Omdebatterat

Frågan om skattepengar ska stå för sommarjobben har tidigare debatterats på olika håll. Men Södertälje menar ändå att sommarjobben för unga är värda att prioriteras.

– Vi har bedömt att det är så pass värdefullt att satsa på detta, att unga ska få en första rad på cv:t, särskilt om de inte kommer från miljöer som har nätverk, säger Nils Carlsson Lundbäck.

”Svårt att få ett första jobb”

Dima Jaddo är glad över möjligheten kommunen gett. Med den här erfarenheten tror hon att chanserna ser ljusare ut för att få ett jobb även nästa år.

– Det är svårt att få ett första jobb, det är hård konkurrens, säger Dima Jaddo.

– Nästa år kanske jag kan få ett jobb där man kommunicerar med folk, kulturjobb och sådant.

Sommarjobb i länet

I Södertälje, Järfälla, Sigtuna Nynäshamn och Upplands Bro, har alla ungdomar som sökt sommarjobb fått det.

I Vaxholm erbjuds inte ungdomar sommarjobb alls via kommunen, anledningen är att näringslivet har många erbjudanden, enligt kommunen.

En ungdom i Södertälje har så kallad feriepraktik, vilket är som ett sommarjobb men med mer handledning. I Södertälje tjänar feriepraktikanterna 67 kronor i timmen.

1.164 ungdomar har fått så kallad feriepraktik i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.