Patient avled efter Södertälje sjukhus medicinmiss Foto: Pontus Lundahl / TT

Fick blodpropp efter operation – läkare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En läkare valde bort att ge blodproppsförebyggande läkemedel till en kvinna i riskgruppen som skulle opereras. Efteråt drabbades hon av en blodpropp – nu kritiseras läkaren av IVO.

Det var i mars i fjol som kvinnan skulle operera knät på Södertälje sjukhus. Kvinnan, som vid tidigare operation drabbats av blodpropp, ska enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, ha påtalat detta för läkaren.

Läkaren kritiseras

Ändå gjorde läkaren bedömningen att hon inte skulle ordineras blodproppsförebyggande läkemedel. En vecka efter knäoperationen drabbades kvinnan återigen av blodpropp. Enligt IVO-anmälan skulle hon därför behövas behandlas i upptill ett halvår.

Nu kritiseras läkaren av IVO för att ha brustit i sin yrkesutövning då han inte ordinerat blodproppsförebyggande behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.