Filmen ”the promise” har fått både ris och ros, men i Södertälje är mottagandet positivt inför premiären. Foto: TT/SVT

Sverigepremiär för film om folkmordet

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan den gick upp på biografer runt om i världen väckte filmen som handlar om folkmordet 1915 känslor, och idag har ”The promise” Sverigepremiär.

Skådeplatsen för filmen ”The promise” är det sönderfallande Osmanska riket, och handlingen kretsar kring ett triangeldrama mellan en hemvändande armenisk läkare, en amerikansk journalist och en konstnär som påverkas av folkmordet på minoriteter som armenier, assyrier och syrianer.

Filmen väckte reaktioner redan innan den gick upp på biograferna, men inte på grund av själva filmen utan snarare på grund av de politiska spänningarna kring folkmordet. Turkiet förnekar folkmordet samtidigt som minoriteter runt om i världen kämpar för att det ska erkännas.

Betygsbråk på imdb

Att filmen är en vattendelare syns inte minst på filmsajten Imdb där användare själva får betygsätta filmen. Sällan har en film fått så många botten- och toppbetyg redan innan den visats på biografer.

I skrivande stund, när filmen har haft premiär i ibland annat USA och Kanada är 54 procent av betygen filmen toppbetyg, och 43,6 procent bottenbetyg. Enligt tidningen Washington Post har användare på turkiska sajter uppmanat varandra att ge filmen dåligt betyg.

Positivt mottagande

På måndag visas den upp på Estrad i Södertälje. Men här märks inte kontroversen av, enligt arrangören.

– Vi har inte fått så många reaktioner, de som jag känner till är enbart positiva, säger Kerstin Medin, kultursekreterare.

Varför ville ni visa filmen?

– Vi bedömde att det var många assyrier/syrianer som berörs av den här filmen, så vi ville gärna visa den här i stan så att den som är intresserad inte behöver åka till Stockholm, säger hon.

Filmen har väckt känslor – hur gick diskussionen när ni köpte in den?

Det är så stort intresse så vi ska absolut visa den.

Finns det något problem med att visa en kontroversiell film?

– Vi har ju yttrandefrihet, man måste kunna visa filmer även om det finns grupper som inte gillar det.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.