Tuula Alatalo och Tapio Aarre-Ahtio Foto: SVT

Alkoholsmuggling, inbördeskrig och slaktade grisar – Finlands historia visas på Estrad

Uppdaterad
Publicerad

Med sång och teater berättas Finlands historia för att hylla 100 år av självständighet. Pjäsen har visats på Spinnrocken i Södertälje sedan i höstas, men på lördag tar den ett kliv upp till Estrads scen.

– Man får lite historia om sina rötter, varifrån vi kommer och hur Finland har vuxit fram till det land som det är idag, säger Tuula Alatalo, amatörskådespelare i Teatteri Tuikku.

Föreställningen började som en hyllning till att Finland år 2017 firade 100 år med självständighet, då kallades pjäsen för Soumi 100. Nu kallas föreställningen istället för Finland 101 och kommer fortsätta så för varje år som den visas. Men pjäsen tar oss tillbaka till långt innan självständighetsförkaringen.

– 1917 kom finska självständigheten, men pjäsen börjar redan på stenåldern. Vi pratar om Norden och när första mannen kom hit, berättar regissören Tapio Aarre-Ahtio.

Smuggling av alkohol – och inbördeskrig

Några av händelserna som tas upp i föreställningen är smugglingen av alkohol under förbudstiden 1919-1932, traditionen med att slakta grisar och det finska inbördeskriget.

– 1918 började inbördeskriget och en scen är därifrån, när vi sitter och sjunger för att vi har mist våra barn. Det är mest gripande, säger Tuula Alatalo.

Bra för ungdomar att lära sig historien

Varför är det viktigt att förmedla finsk historia i Sverige och Södertälje?

– Det är bra att lämna ett minne, i Södertälje är vi över 10 000 finländare och det passar ju mycket bra för skolungdomar att se på det här.

–Vi berättar vidare om Finland och finsk historia, det är viktigt, säger kollegan Pertti Koistinen.

Vad hoppas ni att folk ska få med sig när de har sett pjäsen?

– En upplevelse som är rolig, minnesvärd och lite sorglig också.

Hör sången om traditionen med att slakta grisar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.