Södertäljepolitikern Kerstin Lundgren (C) är en av de som arbetat för att riksdagen ska rösta om att uppmana regeringen att utreda om finlandssvenskar ska erkännas som nationell minoritetsgrupp. Foto: TT

Finlandssvenskar kan bli nationell minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Idag röstar riksdagen i frågan att uppmana regeringen att utreda frågan om att erkänna svensktalade finlandssvenskar som nationell minoritet.

Sverigefinnar med finska som modersmål är sedan 2000 erkända som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Men deras 200 000 svenskspråkiga landsmän – finlandssvenskarna – har länge kämpat för att uppnå samma status.

– En stor del av befolkningen har faktiskt ingen aning om att vi existerar och det är ganska jobbigt, säger Barbro Allardt Ljunggren, tidigare ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, till Sveriges radio Ekot.

Omröstning idag

I dag röstar riksdagen om att uppmana regeringen att utreda frågan, på förslag av konstitutionsutskottet, där alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna ställt sig bakom förslaget.

– Vi berövar den ena språkgruppen sina rättigheter, medan vi ger den andra språkgruppen status som nationell minoritet. Det tycker jag är skevt, säger riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C), från Södertälje, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.