Björn Palmqvist, naturvårdskonsult på Ecocom, gör fladdermusinventeringar. Foto: TT/Privat

Fladdermusprojekt i Södertörn – inventering av arter pågår

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren startade ett fladdermusprojekt i Södertörnsområdet där man började med att inventera ett par platser i varje kommun. Den här sommaren görs en långtidsstudie för att bland annat se om fladdermössen stannar kvar.

Studien går ut på att man hänger upp ultraljudsdetektorer som spelar in fladdermössens läten för att kunna avgöra arten och hur många fladdermöss som finns i området.

– Man vill ta reda på om fladdermössen är på platsen tillfälligt eller om de har bildat kolonier, alltså om de uppehåller sig på platsen länge, säger Björn Palmqvist som är naturvårdskonsult på Ecocom.

En korttidsstudie pågår en natt medan en långtidsstudie kan pågå i flera veckor.

– Förra året upptäckte vi en rödlistad art, dammfladdermus, men eftersom det var en korttidsstudie så säger det inte så mycket. En längre studie kan berätta om arten fortplantar sig här eller om den bara var här tillfälligt för att hitta föda.

Uppmanar allmänheten att tipsa

Vid sidan av långtidsstudien görs även inventeringar av fladdermöss och allmänheten uppmanas att rapportera in tips om man misstänker en fladdermuskoloni i sitt hem. Hittills har man fått in runt 100 tips, varav tio i Södertälje kommun.

– Nästa år ska vi följa upp de mest intressanta tipsen, alltså där vi anser att det är störst sannolikhet att en koloni finns.

Intresset för fladdermöss är lågt

Björn Palmqvist hoppas att fler lämnar in tips men också att intresset för fladdermöss ökar.

– Vi har väldigt dålig koll på vilka arter som finns och var de är. Jag tror att det är svårt att ta sig in i fladdermusvärlden om man jämför med fågelskådning till exempel.

– Vi är bara cirka tio stycken som arbetar professionellt med fladdermöss i Sverige så det finns inte så många att prata med.

Rödlistade arter i Södertörn

Det finns 19 arter av fladdermus i Sverige och elva har hittats i Södertörn. Tre av dem är rödlistade.

Två till tre platser, eller så kallade lokaler, har inventerats i varje kommun. I år inventeras ett par till och nästa sommar inventeras de sista i projektet. Därefter skrivs en slutrapport till kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.