Skärpta kontroller ska sätta p för fusket

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är en av de städer där missbruket av parkeringstillstånd för funktionshindrade har ökat mest de senaste åren. Men kommunen och polisen har inlett ett samarbete för att få bukt med problemet. Fredagens kontroller gav snabbt resultat – fyra parkeringstillstånd beslagtogs på två timmar.

Södertäljepolisen och kommunens parkeringsvakter genomförde på fredagen en gemensam insats mot missbruket av parkeringstillstånd för funktionshindrade.

– Man tittar helt enkelt på de bilar som parkerar och undersöker om tillståndet stämmer överens med den person som kliver ur bilen, säger Lars Neimert, parkeringschef i Södertälje kommun.

”De skäms”

Fusket går oftast till så att en person som har ett giltigt parkeringstillstånd lånar ut det till en bekant eller en släkting.

Hur brukar de som blir påkomna reagera?

– Det klassiska är att de skäms.

I höstas märkte parkeringsvakterna att det här missbruket höll på att eskalera i Södertälje. Hittills i år har 35 parkeringstillstånd dragits in.

Fyra beslagtagna tillstånd

Resultatet av dagens insats blev fyra beslagtagna tillstånd på bara två timmar och två misstänkta missbruk som ska undersökas närmare. Parkeringschefen har hopp om att det går att få bort fusket från Södertäljes gator.

– Det är vårt största mål, att missbruket ska försvinna, säger Lars Neimert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.