Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Lennman har valt att vaccinera sig mot bältros efter att hon hört om sjukdomens effekter. Vaccinet är dyrt – man kan komma att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet i framtiden. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Fler i Region Stockholm vaccinerar sig mot bältros

Publicerad

Vaccineringen mot bältros har ökat kraftigt. Anledningen är dels ett nytt vaccin med högre skydd, dels att oron för att drabbas av den så kallade ”helveteselden” tycks breda ut sig.

Samtidigt är det dyrt. I dag kostar de två sprutorna närmare femtusen kronor.

– Det brukar ofta börja med ett lätt kliande på ett område på kroppen som sen börjar pirra. Sedan bildas det blåsor som smärtar mer och mer, säger underläkaren Robert Sjöberg när han förklarar sjukdomsförloppet vid en vaccinbuss i Södertälje.

– Det kan även drabba ansiktet och orsaka blåsor kring ögonen – som till och med kan orsaka synnedsättning. Och blindhet i väldigt ovanliga fall, fortsätter han.

”Har pratat om det på jobbet”

Sedan ett nytt vaccin blev tillgängligt i april 2020 har minst 50 000 personer vaccinerat sig mot bältros. 40 procent av dessa i Region Stockholm. Det är siffror från vaccintillverkaren och Vaccindirekt.

En av de som valt att ta sprutorna är Lidingöbon Ulrika Lennman.

– Jag jobbar inom vården och vi har pratat om det på jobbet. Jag vet att det funnits ett vaccin tidigare men med sämre effekt än det här, säger hon.

I videon ovan blir hon fullvaccinerad.

FHM utreder

Bältros är en sjukdom som svensk vård varken övervakar eller rekommenderar vaccination mot. Men man vet att det är 30 procents risk att få bältros under sin livstid om man haft vattkoppor.

Dessutom gör Folkhälsomyndigheten en utredning, pausad på grund av coronapandemin, om huruvida det nya vaccinet ska bli en del av det allmänna vaccinationsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.