Se Ingela Ihrmans performance ”Giant otter giving birth”. ”Fantastiskt, men också äckligt och intimt”, säger hon. Foto: SVT

Födande jätteutter öppnar utställning om familj

Publicerad

Imorgon öppnar den nya utställningen Family first på Södertälje konsthall, och på vernissagen kommer besökarna bland annat få möta en födande jätteutter.

Det är en dramatisk scen som spelas upp när jätteuttern befinner sig mitt i en förlossning. Det är slemmigt, det är intimt och det väcker känslor.

– Det är alldeles fantastiskt groteskt och underbart samtidigt, säger Ingela Ihrman, konstnären bakom – och inuti – jätteuttern.

Det är i den här typen av känsloladdade situationer som hon hittar inspiration.

– Jag ställde frågor kring den fertila kroppen, och att göra en jätteutterhona blev mitt sätt att behandla det här som hände henne och som skulle kunna hända mig, säger Ingela Ihrman.

Tolkar familjebegreppet

På utställningen Family first, som öppnar i morgon, synar tolv konstnärer familjen i sömmarna, och att den öppnas med just en förlossning på vernissagen är naturligt tycker museets intendent Sarah Guarino Florén.

– Det är dramatiskt att komma till världen, både för det lilla barnet men också för familjen som ska ta hand om det, säger hon.

Konstnärerna tolkar familjebegeppet, ett begrepp som Sarah Guarino Florén vill vidga.

– Jag vill vända och vrida på begreppet. Vad är familj, vilka ingår i en familj och vad händer om man till exempel väljer en familj med vänner?

Utter väcker empati

Ingela Ihrman skapade verket ”Giant otter giving birth” redan 2012, och får ofta reaktioner när hon framträder som uttern. Hon berättar att kvinnor som fött barn vill hjälpa uttern när den kämpar med att föda.

– De har velat rycka in och de har känt empati, säger hon.

Sarah Guarino Florén hoppas att utställningen ska stärka människor i deras livsval.

– Jag hoppas att människor ska känna sig ”empowered” och att de känner sig stärkta i sina val av familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet