Jeanette Hansen Widén är orolig för gårdens hästar på grund av foderbristen. Foto: SVT

Foderbrist för hästägare i Hölö – tvingas importera dyrt

Uppdaterad
Publicerad
Det torra vädret och bristen på regn har lett till att bönder inte fått ihop tillräckligt med foder till sina djur. Det har lett till att många tvingas slakta sina djur i förtid.

– I år har vi bara fått 13 balar, ett normalt år handlar det om närmare 100. Beten är i stort sett obefintliga, vi får stödfodra redan nu och det gör man vanligtvis på hösten om man behöver göra det alls, säger Jeanette Hansen Widén, som är hästbonde i Hölö.

Än så länge har djuren mat, men bönder har redan börjat slakta på flera håll i landet. Bland annat skriver tidningen Mitti om en hästbonde i Bro som i och med foderbristen måste avliva två hästar.

Måste få in foder från utlandet

Jeanette Hansen Widén vill inte ens tänka på att hon ska behöva slakta sina djur.

– Man hoppas ju att det ska komma lite regn så att andra skörden blir bättre, men vi är i mitten på juli snart, kommer det inget regn nu så blir det katastrof. Vi måste börja säkra upp hösten, säger hon.

Vad måste ni göra nu?

– Vi har börjat titta på möjligheter att få in foder från utlandet, vi har krokar ute i England, Holland, Polen och Tjeckien. Det kommer ju att bli klart dyrare.

Andra hästägare har avtal med höleverantörer, hade inte du också behövt det i år?

– Det hade inte hjälpt, bönderna som vanligtvis säljer massor av hö får knappt ihop till sig själva nu, säger Jeanette Hansen Widén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer