Nötkråkan som kan stoppa bygget i Almnäs – följ med på spaningen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en inventering av den rödlistade tjocknäbbade nötkråkan i Almnäs. 2019 upptäcktes fågeln i en spaning, vilket resulterade i en extra inventering. Om det visar sig att fågeln häckar på platsen kan det sätta käppar i hjulet för Ikea som planerar att bygga ett lager på platsen. SVT fick följa med på spaning av den rödlistade fågeln – följ med i videon ovan.

I februari skrev Ikea på ett avtal för att reservera åtta hektar mark på Almnäsområdet i Södertälje för att eventuellt bygga ett lager på platsen.

I planeringsarbetet gjordes inventeringar tillsammans med åtgärder utifrån artskyddsförordningen för att värna om den rödlistade nötkråkan. Men det räckte inte, bedömde länsstyrelsen, som krävde en extra utredning av fågeln eftersom den tidigare hade setts i området.

I videon får SVT följa med på spaning efter nötkråkan i Almnäs.

Bygget i Almnäs

Den extra inventeringen av nötkråkan kostar kommunen runt 100 000 kr, och kommer att fortgå fram till sommaren. Ikea har tills år 2023 på sig att bestämma om de vill bygga på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.