Scanias självstyrande lastbilar Foto: Pia Heick/SVT

Förarlösa lastbilar oroar chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Scania håller just nu på och testar förarlösa lastbilar som ska köras i Singapore. Utvecklingen med förarlösa lastbilar oroar lastbilschaufförerna i facket Transport.

Antti Vainio, utredare på Transportarbetareförbundet. Foto: SVT

– Många av våra medlemmar är oroliga över hur utvecklingen kommer att se ut. Om man kommer bli arbetslös på grund av automatiseringen av fordon och självkörande fordon, säger Antti Vainio, utredare på Transportarbetareförbundet.

Som SVT Nyheter Södertälje berättat om tidigare har Scania ett projekt där man tagit fram självstyrande lastbilar som enligt planen ska börja köras i Singapore om ett år.

”Kommer ta tid”

Men Antti Vainio menar att det kommer ta lång tid innan lastbilarna i Sverige blir helt obemannade.

– Man kan släppa fötterna från pedalerna först, sedan kan man kanske släppa händerna från ratten. Men det kommer ta lång tid innan man kan helt släppa all kontroll, säger han.

Förändrad yrkesroll

Och enligt Antti Vainio skulle det kunna behövas lika många chaufförer även i framtiden.

För även om vissa typer av körningar går att automatisera så ökar samtidigt godstransporter, som än så länge kräver bemanning. Framförallt e-handel och hemkörning av varor.

– Många vill ha varorna levererade upp till dörren och är redo att betala för det också. Så att arbetsuppgifterna kommer att förändras, men arbetet kommer inte att försvinna så fort, säger Antti Vainio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.