Foto: TT/Henrik Montgomery

Föroreningar leder till sanering på Tom Tits

Uppdaterad
Publicerad

Föroreningar från tidigare industriverksamheter har hittats i norra parkdelen på Tom Tits Experiment.

Nu ska Telge Fastigheter, som äger fastigheten, sanera marken i norra parkdelen på Tom Tits Experiment. Marken har tidigare tillhört flertalet industriverksamheter, däribland ett gjuteri, och analysresultat av marken har nu visat att det finns föroreningar i jordlagren i den norra delen av parkområdet.

– Hälsa och miljö är en prioriterade frågor för oss. Nu åtgärdar vi det här för att minska risken för att föroreningarna på sikt påverkar miljön, till exempel sprider sig till grundvattnet. Föroreningarna i marken innebär inte att det föreligger något hinder för nuvarande markanvändning, säger Liselott Nilsson, VD för Telge Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Väntas bli färdigt under året

Länsstyrelserna har kartlagt gamla industrifastigheter över hela landet för att upptäcka platser där risk för markföroreningar finns.

Telge Fastigheter har sedan genomfört en undersökning av hela markområdet runt Tom Tits och beslutat att vidta åtgärder för den berörda delen av parken, till följd av föroreningshalten. Arbetet påbörjas under sommaren och väntas bli färdigt under 2016. Övriga delar av parken berörs inte.

Rustas upp efter sanering

När saneringen är klar planeras också en upprustning av den berörda delen av parken.

— I den nya parkdelen kommer besökaren bland annat få upptäcka en kreativ plats med ett stort insektshotell och vackra planteringar med ätliga perenner. Målet är att skapa experiment med fokus på hållbarhet och ekosystemtjänster, säger Elin Lydahl, VD för Tom Tits Experiment.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.