Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Sjögren är gruppledare för Vänsterpartiet. Hennes parti är det enda som inte vill att Telge energi ska säljas till Fortum, trots behovet av investeringar i bolaget. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Sälja kommunala Telge energi? Så tycker partierna – bara ett är emot

Uppdaterad
Publicerad

Telge energi har genererat hundratals miljoner till Södertälje kommun och intäkterna ökade 2022 visar SVT:s undersökning. Trots det har investeringar som måste göras uteblivit. Och bara ett parti är idag emot en försäljning.

Behovet av investeringar är den främsta anledningen till att sälja, enligt politikerna i koncernstyrelsen. Vänsterpartiet, som är i opposition, är besvikna.

– Telge energi har varit ett ledande grönt elhandelsbolag. Att vi tappar kontrollen känns fel. Det man skulle gjort är att investera i bolaget tidigare, säger Linda Sjögren (V).

Enligt årsredovisningarna har det inte gjorts några stora investeringar de senaste tre åren. Samtidigt har det gått bra. 2022 ökade omsättningen, alltså intäkterna, till två och en halv miljard. Vinstresultatet gick dock ner. Men de senaste tio åren har man ett resultat, efter finansiella poster, på 443 miljoner kronor, nära den summa som Fortum vill köpa bolaget för.

”Klarar inte konkurrensen”

Boel Godner (S), som är för en försäljning, menar att kundantalet minskat och att investeringarna är för kostsamma för kommunen.

– Det här är ett svårt beslut för oss. Men konkurrensen är stenhård och Telge energi har svårt med den idag.

Enligt Boel Godner (S) handlar det bland annat om investeringar i digitala lösningar som efterfrågas av kunderna.

Under fredagen tas den eventuella affären upp i kommunstyrelsen och på måndag avgörs Telge energis framtid i kommunfullmäktige.

Såhär tänker partierna om Telge energi

V: ”Vi kommer yrka avslag. Vi har ett bra bolag och det borde vi behålla”.

RP: ”Som realist och lokalparti så måste vi se till verkligheten och vilka konsekvenser att behålla bolaget skulle innebära, Telge Energi har konstant tappat kunder och legat i det högre segmentet i elpriser. Ju längre vi behåller bolaget desto mindre kommer det att bli värt”

S: ”Med tanke på läget på energimarknaden och de investeringar som behövs för att Telge Energi ska vara konkurrenskraftigt i framtiden samtidigt som kommun står inför stora investeringsbehov så är vi beredda att ställa oss bakom försäljningen av Telege Energi.”

C:  ”I den utveckling som nu pågår skulle det krävas stora investeringar för att kunna hänga med och eventuellt behålla en tillräcklig lönsamhet. Det är rätt tid att sälja Telge Energi AB.”

L: ”Elhandel tillhör inte kommunens kärnverksamhet och vi ser därför positivt på försäljningen i och med de stora investeringsbehoven. Liberalerna har länge drivit frågan om en slimmad Telgekoncern som fokuserar på kommunens kärnverksamheter.”

KD: ”KD välkomnar förslaget att sälja det kommunala elhandelsbolaget Telge Energi – vilket vi gjort en längre tid. Telge Energi verkar på en tuff marknad, där konkurrensen hårdnar, elkunderna blir allt mindre lojala och marginalerna minskar.”

MP: ”Vi behöver se till helheten i en sådan här affär. En försäljning av Telge Energi frigör resurser så att vi kan öka den gröna omställningen lokalt och satsa mer på egen förnybar produktion.”

SD: ”Vi ser inte att Telge Energi kommer klara sig på den marknad som finns. Vi tror att kommunen och Telge AB kommer må bättre av det här i längden”

M: ”Framåt ser vi behov av stora investeringar för ett växande Södertälje och försäljningen frigör resurser till satsningar på vår kärnverksamhet. Nu kan vi använda dessa pengar vi får från en försäljning till att göra den klimatomställning vi behöver i Södertälje.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.