Arkivbild/Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Foto: TT/Trafikverket

Betongbitar rasade i tunnel – stora störningar i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken är åter igång mellan Södertälje syd och Flemingsberg. Både fjärr- och regionaltåg påverkades tidigare idag efter att betongbitar rasat ner på spåret.

Vid kl 06.20 fick Trafikverket genom signalsystemet indikation på att någon hade rasat ner på spåren. Väl på plats konstaterades att ett mindre betongblock hade rasat ner i en tågtunnel mellan Flemingsberg och Södertälje syd.

– Det handlar om betongbitar om en decimeter i diameter, de väger egentligen inte så mycket. Om det hade kommit ett tåg samtidigt så hade det blivit en buckla på tåget, inte mer än så, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket åkte ut till platsen för att ta ner mer betongbitar från tunneln. SVT:s medarbetare Emmelie Wallroth befann sig under morgonen på ett tåg vid Flemingsberg.

– De säger i högtalarna att det är totalstopp. Vi måste backa tillbaka in på plattformen eftersom det är sten på spåret, berättade hon under morgonen.

Kan utesluta sabotage

Enligt Bengt Olsson handlar det inte om sabotage eftersom det är svårt att komma åt området i tunneln.

– Det är svårt att överhuvudtaget att gå in i en tunnel, det finns ingen anslutande väg förutom via spåret. Så det är inte troligt.

Tunnlarna anses vara relativt moderna eftersom de byggdes under 90-talet. Senast de synades för eventuella fel eller brister var i somras, då fanns inga tecken på att någonting skulle kunna rasa.

Är det inte konstigt att betong ändå rasade?

– Det behöver inte vara det, vi har haft en ganska besvärlig vinter, inte för att det är snö i en tunnel. Men vi har haft temperaturer som har gått upp och ner. Vatten som fryser får alltid en sprängeffekt, oavsett var det sker. Så vi får se om det är det som har förorsakat, säger Bengt Olsson.

Kan det bli tal att inventera fler tunnlar efter det här?

– Vi har ett tillsynsprogram på underhållsidan där vi avsynar den här typen av tunnlar. Om det inte kommer någon speciell slutsats av analysen idag så ser vi inte att det är akut att göra någonting just nu.

Förseningar i tågtrafiken

Tågtrafiken leddes på om andra vilket innebar längre restid för många resenärer.

Kl 14.30 var trafiken igång som vanligt igen.

Förseningar kan förekomma på dessa sträckor

Stockholm C-  Nyköping/Norrköping -Malmö/Köpenhamn, Stockholm C –  Hallsberg- Göteborg/Karlstad/Oslo, Stockholm – Eskilstuna-Arboga-Hallsberg samt SL pendeltåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.