Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Speeddejting med forskare

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge dröjer det tills bilar kan flyga, hur fungerar nanopartiklar och blir verkligen huden slappare om man äter mycket proteintillskott? Det var några av de frågor som de inbjudna ungdomarna fick chansen att ställa när Vetenskap och Allmänhet anordnade Forskarfredag i Södertälje.

Den sista fredagen i september har sedan 2005 varit öronmärkt av EU-kommissionen som ”Researchers night” – som i Sverige arrangeras som ”Forskarfredag” på platser över hela landet. Syftet är att visa att forskare kan vara så mycket mer än virriga, gråhåriga genier på ett universitets- eller högskolebibliotek någonstans – och att få unga intresserade av att forska.

I Södertälje anordnades evenemanget på Tom Tits Experiment, dit mer än 70 gymnasieelever accepterat inbjudan till att låta sig inspireras av forskare från lokala Södertäljeföretag. Där fick ungdomarna prova på något man kallade forskarspeeddejting – där de fick gå runt mellan olika stationer och höra en kort presentation av de olika forskarnas arbete.

Inte plugga dygnet runt

För vissa är matchningen med forskningen självklar och dagens aktiviteter har snarare fungerat som en välkommen bromskloss än en skjuts i rätt riktning.

– Jag har väldigt svårt att förstå att jag inte ska plugga dygnet runt hela tiden, att jag inte ska satsa allt i vissa ämnen, berättar 18-åriga Torun Zetterberg.

Torun är en av dem som har haft siktet inställt på en karriär inom forskningen i nästan hela sitt liv – och har upplevt en stor press på att allt ska göras just nu. Efter Forskarfredagen har hon fått upp ögonen för att man kan vara forskare på många olika sätt:

– Alla har sin individuella väg och det är väldigt olika hur de tagit sig dit. Man behöver inte vara överdriven, man kan ta det lite lugnt. Jag kan plugga i nio år och sen ändra mig igen. Jag behöver inte vara klar nu.

Kul att forska kring cancer

– Det har påverkat mig mycket. Jag visste inte att det fanns så många som ville bli forskare. Som vill hjälpa andra människor.

Gabriel Afram är 17 år och planerar att plugga till läkare. För honom var inte matchningen med forskningen given, men han tycker att dagens evenemang har varit mycket bra – och nu ser han livet som forskare i ett nytt ljus. Tidigare har Gabriel Afram alltid drömt om att hjälpa människor som läkare, men nu blir det kanske en annan karriär som väntar.

– Kanske, allt kan hända. Det verkar kul att forska kring cancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer