Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det konstigaste namnet på förskolesjukdomar som ni har hört om? Hör svaret från föräldrarna Cecilia Sundberg och Christopher Velasquez . Foto: Moa Bergman/SVT

Förskolesjukdomar du borde känna till

Publicerad

Det finns en uppsjö av sjukdomar som barn kan drabbas av på förskolan. Olof Hertting, barninfektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset tar upp tre sjukdomar som föräldrar borde känna till just nu.

– De vanligaste sjukdomarna som sprids på förskolor är förstås förkylningar och diarréer, men det finns även andra sjukdomar som kan vara bra att känna till, säger barninfektionsläkaren Olof Hertting.

Hör vilka sjukdomar det är och om symptomen i videon ovan.

Så behandlas dessa sjukdomar:

Svinkoppor:

Tvätta utslagen med flytande tvål och vatten. Man kan även använda Klorhexidinlösning. Om utslagen inte läker eller förvärras ska man kontakta sjukvården och då kan det vara aktuellt med antibiotikasalva. Som sista alternativ kan man ge antibiotika i flytande form eller i tablettform.

Springmask:

Det finns två receptfria läkemedel mot springmask. Alla som bor ihop måste behandlas samtidigt, även om springmasken bara har setts hos en person. Behandlingen behöver upprepas efter två veckor då läkemedlet inte dödar äggen.

Halsfluss och stjärtfluss:

Om halsinfektionen är orsakad av bakterier, och inte av virus, och orsakar stora besvär går det att behandla med antibiotika. Detsamma gäller för stjärtfluss.

Källa: Folkhälsomyndigheten/1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.