Foto: Pressbild/SVT

Förslag: LT blir gratistidning med tvådagarsutgivning

Uppdaterad
Publicerad

Det rör på sig i lokaltidningskoncernen Mittmedia. Under sommaren fick styrelsen ta del av ett förslag som – om det förverkligas – bland annat skulle innebära att Länstidningen Södertälje görs om till gratistidning och får tvådagarsutgivning. Men LT:s chefredaktör menar att det aldrig rörde sig om något konkret förslag.

Det var i går som Dagens nyheter avslöjade att Mittmedias styrelse i juli fick ta del av två förslag för hur framtiden för koncernen skulle kunna se ut. I Mittmedia ingår 28 svenska dagstidningar, däribland Länstidningen Södertälje och gratistidningen Södertäljeposten. Ett förslag gick ut på att fortsätta satsa digitalt, men fortsätta ge ut papperstidningar med succesivt minskande utgivningsfrekvens.

Slå ihop LT och SP

Det andra förslaget skulle innebära betydligt större förändringar. Det gick bland annat ut på att göra om samtliga av koncernens morgontidningar till gratistidningar, göra sig av med tre fjärdedelar av koncernens runt 550 journalisttjänster och att erbjuda dagens prenumeranter en betald lokal helgtidning, men där 80 procent av innehållet är gemensamt för alla utgivningsorter.

För Södertäljes del skulle förslaget innebära att LT och gratistidningen Södertäljeposten slås ihop och blir en gratistidning som ges ut två dagar i veckan, skriver Dagens nyheter.

Bytte vd – men fattade inget beslut

Något beslut om att välja någon av strategierna fattades inte under styrelsemötet i juli, enligt Dagens nyheter. Däremot utsågs ny vd för koncernen. Vd:n som lämnade, Thomas Peterssohn, ska ha förespråkat det mindre drastiska förslaget.

”Klart man tittar på olika scenarier”

Länstidningen Södertäljes chefredaktör Olov Carlsson säger till SVT att det inte handlade om något konkret förslag och att det i dag inte finns några beslut om förändrad utgivning av tidningen.

– Jag känner mig trygg i det som Per Bowallius, vd för Mittmedia, säger, att det är klart att man tittar på olika scenarier, men att det här inte är några beslut, säger Olov Carlsson.

Han säger att tidningen också fortsättningsvis kommer finnas kvar i papperform och på nätet.

– Men det är klart att alla företag i grunden måste vara lönsamma.

”Lät som skräckscenario”

Jalmar Carlson, sektionsordförande i Journalistförbundet och kommunreporter på LT, säger att nyheten lett till oro bland medarbetare och menar att att ett förverkligande av idén skulle ha stor inverkan på bevakningen av Södertälje.

– Det skulle bli tråkigare på många sätt. Inte minst kommunen skulle förlora på det – och invånarna så klart, säger Jalmar Carlson.

Samtidigt är han tveksam till att just det här upplägget kommer bli verklighet.

– Det här lät som ett skräckscenario som jag har lite svårt att tänka mig skulle genomföras. Jag har inte fått några sådana signaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.