Här är geten som invigde spadtaget för 4H-gården. Foto: SVT

Första spadtaget för Salems nya 4H-gård

Uppdaterad
Publicerad

Det var inget vanligt första spadtag som togs idag för den nya 4H-gården i Ersboda. Istället var det en get som fick symbolisera det första spadtaget.

Initiativtagaren Ankie Bosander (C), som sitter i kommunstyrelsen- och fullmäktige i Salems kommun, ledde en get in i ladan som en symbol för att geten ska bo där när 4H-gården står färdig.

– Det här ska bli en dröm för vi har så väldigt mycket barn och ungdomar här i kommunen och det här kommer bli jättebra för dem, säger Ankie Bosander.

Ankie Bosander (C) är initiativtagare till 4H-gården. Foto: SVT

4H är en ideell ungdomsorganisation som riktar sig till barn och ungdomar 6-25 år. Bosander tror att 4H-gården även kommer vara bra för kommunens äldre och för de nyanlända.

– Våra nysvenskar kanske har svårare för det här med allemansrätt och hur man tar sig ut i naturen så jag tror att det här blir ett väldigt bra tillskott, säger hon.

På 4H-gården är det tänkt att finnas hästar, kaniner, getter och får. Friluftsfrämjandet och Salems Hembygdsförening kommer även ha verksamhet på gården.

Inte rädd för varg

Länsstyrelsen har upptäkt att det sedan 2014 finns ett vargrevir söder om Nykvarn. Den 15 juni kunde även Länsstyrelsen spåra en varg från en sändare i Södertörn-området.

Vad tänker ni kring att det finns varg i Stockholms län?

– Jag hyser ingen som helst oro för någon varg. Utan kommer vi att ha djur ute så kommer det naturligtvis att vara elstängsel så att djuren är skyddade, säger Ankie Bosander.

4H-gården är tänkt att stå klar i början av sommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.