Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varningssignaler inom personalgruppen skickas systematiskt till cheferna på iva-avdelningen, enligt en metod hämtad från Försvarsmakten. Foto: Frida Claesson/SVT

Metod från Försvarsmakten används inom iva-vården på Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka att iva-personal går in i väggen eller lämnar yrket använder Södertälje sjukhus metoder från Försvarsmakten.

– Akutsjukvården är inte van att jobba under långa kriser med begränsade resurser för återhämtning. Det är man däremot inom Försvarsmakten, säger Håkan Kalzén verksamhetschef på iva, Södertälje sjukhus.

Vårdpersonal har det senaste året jobbat under extrema förhållanden där indragna ledigheter, långa arbetspass med många timmars övertid varit ett normalläge. För att hålla koll på hur personalen mår används metoder från Försvarsmakten.

– Arbetsmiljön inne på iva har påmint om de krigszoner som soldater utsätts för. Det de har gemensamt är också att de har kämpat mot ett yttre fiende, säger Niclas Wisén, psykolog och som tidigare arbetade inom Försvarsmakten.

Screenar personal

Iva-medarbetare har screenats på samma sätt som soldater som återvänder från krig. Det visade sig en tredjedel befann sig i riskzonen.

Hör hur Niclas Wisén beskriver metoden i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niclas Wisén är psykolog och har utvecklat stöd till iva-personalen utifrån Försvarsmaktens metoder. Foto: Ann Sehlin/SVT

Höstens vårdskuld

På covid-iva är det just nu lugnt eftersom ingen patient vårdas där, men personalen vågar inte blåsa faran över. I höst väntar också en lång kö med patienter som behöver vård. 

– Vi måste våga bromsa och ta vårdskulden i den takt som personalen klarar av, säger Håkan Kalzén.

Strax över 150 iva-patienter har vårdats för covid-19 sedan vintern 2020.

Som mest var det 14 iva-patienter med covid-19 inlagda på sjukhuset samtidigt.

Källa: Södertälje sjukhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer