Anders Klerkefors (Röp) är kritisk till att Lennart Kalderén (M) har så stor makt i kommunen. Foto: SVT/TT

Fortsatt borgerligt styre i Salem

Uppdaterad
Publicerad

Allt verkar förbli vid det invanda i det borgerligt styrda Salem. Men sedan valet 2010 finns två nya och växande partier i fullmäktige, Sverigedemokraterna och Rönningepartiet. Nu hotas den politiska samförståndsandan.

SVT besöker Salem samtidigt som en delegation från Sydkorea är i kommunen för att studera skolväsendet. Kommunens starke man, Lennart Kalderén (M) tar emot med självklar pondus. Kalderén har varit kommunstyrelsens ordförande i 20 år och enligt det preliminära valresultatet sitter han kvar under kommande mandatperiod.

– Jag siktar på den här mandatperioden, sedan får vi se.

Samförståndsanda

Lennart Kalderén verkar trivas i sin roll som kommunens främste företrädare. Han är igenkänd när han rör sig i samhället.

– Folk hejar och går jag in på Ica blir det många samtal om stort och smått.

Kalderén framhåller gärna samförståndsandan som råder mellan den styrande alliansen och oppositionen. Det politiska samtalet i Salem har en annan ton än på riksplanet.

– Vi söker breda lösningar och är överens om det mesta, till exempel bostadsbyggande och andra stora frågor.

Kommunalt bostadsbolag

När det gäller samförståndet om bostadsbyggandet får Kalderén mothugg av Anders Klerkefors som är sitter i fullmäktige för Rönningepartiet som etablerade sig 2010 i kommunen.

– Vi vill undersöka om vi borde ha ett kommunalt bostadsbolag här i Salem. Men vi har inte fått gehör för en utredning. Vi har många som behöver bra och billiga hyresrätter, men av ideologiska skäl säger man nej.

En person dominerar

Anders Klerkefors är kritisk till att Lennart Kalderén har så stor makt i kommunen.

– Besluten styrs väldigt hårt av en person som har en dominerande ställning. Hade vi haft en förnyelse av de ledande personerna så hade nog samtalsklimatet varit annorlunda.

Lennart Kalderén tillbakavisar kritiken från Rönningepartiet som han betraktar som ett missnöjesparti.

– De för en allmän diskussion utan att ta ansvar och det är lätt att vara emot. Att jag har suttit länge beror på att jag har invånarnas förtroende. ”Är man stor så ska man vara snäll”, säger Nalle Puh. Jag håller med min kompis Nalle Puh om det.

Preliminärt resultat för Salems kommunval 2018. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.