Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet tror att domen kommer att vara vägledande i diciplinnämndens bedömning. Foto: TT/Svenska fotbollförbundet

Fotbollförbundet: ”Domen är en tydlig markering”

Uppdaterad
Publicerad

Två fotbollsspelare i Syrianska FC:s ungdomslag dömdes under torsdagen till villkorlig dom för givande av muta. Fotbollförbundet välkomnar domen.

– Domen är en tydlig markering mot den här typen av företeelser som förstör idrotten inifrån. Det är viktigt att idrotten säger ifrån i sådana sammanhang, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet.

Spelarna är avstängda från all idrottslig verksamhet och nu väntar även ett avgörande av fotbollens egen disciplinnämnd.

Misstänkt matchfixning Syrianska

– Jag tror ju att det här kommer att vara vägledande i deras bedömning vilket innebär att jag tror att spelarna kommer att bli avstängda från att delta i svensk idrott i en inte allt för begränsad tid framöver.

Hur lång tid skulle det kunna röra sig om?

– Det vill jag inte spekulera i utan det är disciplinnämnden som tar det beslutet.

Förbjud mot betting på ungdomsidrott

Åklagaren har tidigare sagt att det är ett problem att man kan spela på ungdomsidrott, vad tycker du?

– Det spelutbud som finns hos många av de internationella spelbolagen idag är en grogrund för den här typen av händelser. Det är i grund och botten en djupt tragisk händelse att man ska kunna satsa pengar på barn- och ungdomsidrott, säger Tobias Tibell

Vad tycker du att man ska göra åt det då?

– Att ha spel på barn- och ungdomsidrott kan vi aldrig acceptera, det måste den nya spelmyndigheten ta tag i.

Menar du att man borde förbjuda det?

– Ja det menar jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet