Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Bergmark-Jiménez berättar hur hon bearbetat sin egen svåra förlossning. ”Jag kände när jag födde barn, att jag kommer dö”. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Hon har fotat födslar – blivit fri från rädslan efter förlossningstraumat

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsrummet är ett väldigt privat och hemligt rum, vilket Emilia Bergmark-Jiménez tror kan skapa mer rädsla än nödvändigt inför att föda. Därför vill hon att andra också ska ha möjlighet att ta del av insidan av rummet.

– Jag tror att det finns ett otroligt värde i att dela dessa starka och formativa ögonblick, säger hon.

Merparten av de nästan 40 förlossningar som Emilia Bergmark-Jiménez fotograferat har varit på Södertälje sjukhus BB. Genom detta har hon blivit fri från rädslan kring förlossningar som hon haft efter sin egna traumatiska upplevelse.

– Det har förändrat hela verkligheten, säger hon.

Projektet ”Svenska förlossningar” är fotografen och författaren, Emilia Bergmark-Jiménez, sätt att bearbeta traumat efter den svåra förlossning hon själv gick igenom.

– Alla människor föder inte barn, men alla kommer därifrån. Det är det största vi har. Vikten av att det här ögonblicket är tryggt, att man får känna sig hörd, oavsett hur man vill föda, går inte att understryka nog, säger hon.

”Finns ingen prestige i att vara modig”

Hon beskriver att hon inför sin egen förlossning gick med en gnagande rädsla samtidigt som hon kände att hon behövde vara stark och modig. Idag förklarar hon att hon insett vikten av att förstå och bli mött i sina egna behov.

– Det finns ingen prestige i att vara modig, att motsatsen till att vara modig skulle vara dåligt. Det är individuellt, du tar med dig allt du är in det rummet och vem du är kan bara du veta, säger hon.

Hör henne i videon och se några av bilderna från det ”hemliga” rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LISTA: Tre vanligt förekommande rädslor – och hur du kan tänka inför förlossningen. Hör barnmorskan Inga-Britt Rehn. Foto: Moa Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.