Sabiha och Munire flydde till Svergie för fyra år sedan. Foto: SVT.

Fotoutställning berättar livshistorier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en fotoutställning i S:ta Ragnhilds kyrka som handlar om livsberättelser. Fotografen David Nilsson Hamne har porträtterat kvinnor som har gjort Södertälje till sin nya hemstad.

Fotografen David Nilsson Hamne har porträtterat både syriska- och finska kvinnor som i dag är bosatta i Södertälje. Porträtten ställs nu ut i S:ta Ragnhilds kyrka. Två av dem som har blivit porträtterade är Sabiha Sonno och Munire Collu som flydde ifrån kriget i Syrien till Sverige för fyra år sedan.

– Vi flydde eftersom det inte var säkert för våra barn, säger Sabiha Sonno.

En fikaträff blev starten

– Allting började med en fikaträff mellan de syriska kvinnorna i Jazire familjeförening och den finska gruppen inom Svenska kyrkan. Sen ville Svenska kyrkan att man skulle göra mer av detta, säger fotografen David Nilsson Hamne.

Svenska kyrkan hörde därefter av sig till David Nilsson Hamne och frågade om han kunde göra en utställning, vilket han gjorde.

Porträtten som ställs ut i S:ta Ragnhilds kyrka består av både bild och text. De handlar om kvinnornas berättelser från livet. De berättar hur livet var i Syrien respektive Finland, om att inte få välja sin partner, rasism, kärlek och hur man klarar sig som ensamstående mamma.

– Folk vet då vad som har hänt och hur svårt man haft det tidigare. Det svenska samhället har hjälpt oss otroligt mycket. Här kan man gå ut fritt utan att behöva vara rädd, säger Munire Collu.

”Alla är väldigt lika”

David Nilsson Hamne menar att människor kan få en bättre förståelse för andra när man läser kvinnornas historier.

– Det som är viktigt med dessa historier är att man får förståelse för varandra. Man inser att vi alla är väldigt lika, oavsett om man kommer ifrån en annan plats i världen, säger han.

Utställningen håller på i tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet