Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 25 år sedan bröt sig Nykvarn loss från Södertälje och bildade sin egen kommun. Utbrytningen väckte reaktioner, och alla Nykvarnsbor var inte helt övertygande om kommundelningen. Foto: SVT Arkiv

Från arkivet: Nykvarn blir egen kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari 1999 bröt sig Nykvarn loss från Södertälje och blev en egen kommun. Utbrytningen firades med raketer och fest, i vad som skulle bli länets minsta kommun.

”Självbestämmande och närdemokrati” – var anledningarna till Nykvarns frigörelse från Södertälje. En önskan om att få större inflytande i lokala frågor, som rörde bland annat centrum och företagande.

I folkomröstningen våren 1997 röstade 77,2% av Nykvarnsborna ja till en kommundelning – och två år senare stod det klart. Med sina dåvarande 7 600 invånare räknades Nykvarn till länets minsta kommun, en titel som de behöll till hösten 2023, då Vaxholm tog över den.

25 år senare firar Nykvarnsborna sin utbrytning från Södertälje, men den här gången utan raketer och med en 25 meter lång tårta.

Följ med på Nykvarns resa, från omröstning till egen kommun i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.