Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonima Anwar, 25, är en av deltagarna i cykelkursen för vuxna. Foto: Kalle Thulin/SVT

Vuxna lär sig cykla i Södertälje – för bättre möjligheter till jobb

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har projektet Frihet på cykel pågått i Södertälje. Kursen, som anordnas av Cykelfrämjandet, går ut på att vuxna som aldrig lärt sig att cykla nu ska få chansen.

– Cykeln är ett verktyg för självständighet och sociala aktiviteter. Dessutom kan det leda till jobb inom exempelvis hemtjänst, säger Johanna Palmgren, projektledare på Cykelfrämjandet.

En av dem som gått kursen är 25-åriga Tonima Anwar. Hon kom till Sverige för nästan tre år sedan och har längtat efter att kunna cykla. Efter att först ha tvekat bestämde hon sig till slut för att söka till kursen.

– Om du vill så måste du försöka. Hur kan du annars veta, kan du eller kan du inte? säger Tonima Anwar.

Att kunna cykla är dessutom en självständig förutsättning som öppnar dörrar till bland annat arbete och sociala aktiviteter, säger Johanna Palmgren, projektledare på Cykelfrämjandet. En förutsättning som alla bör ha, fortsätter hon:

– Det är så viktigt nu när vi går mot ett samhälle där alla ska kunna vara med. Då måste alla också kunna cykla.

Se klippet när Tonima Anwar berättar om sin längtan som blev verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.