Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektorn för Igelsta grundskola berätta om hur eleverna påverkas av fritidsstängningen i klippet ovan. Foto: Siri Lallerstedt Blomqvist/SVT

Fritids tvingas hålla stängt – lärare sjuka i covid-19

Publicerad

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat de senaste veckorna i Södertälje och i veckan var det skolstart för eleverna i grundskolan. Smittspridningen märks av på Igelsta grundskola där fritids tvingats stänga under torsdagen och fredagen. Detta på grund av hög lärarfrånvaro.

– Vi har åtta av tolv medarbetare på fritidsverksamheten som är hemma, fyra av de har bekräftats med covid, resten sitter i hemkarantän då de har smitta i familjen, säger Kremena Söderström, rektor på Igelsta grundskola.

Frånvaron i skolan

Smittspridningen av covid-19 märks av på grundskolorna i kommunen där lärarfrånvaron på flera enheter ligger mellan 20 och 30 procent under onsdagen. På Igelsta grundskola ligger siffran på 20 procent, men nästan åttio procent är borta på fritidsverksamheten.

När det kommer till elevfrånvaron är det Hölöskolan som sticker ut med ungefär 21 procent elever anmälda frånvarande under onsdagen. På Igelsta grundskola låg de anmälda frånvaron under samma dag på ungefär 14 procent.

Hör hur Igelsta grundskola påverkats av den höga sjukfrånvaron i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer