Flera frysdiskar och skåp har fått tömmas sedan kylaggregaten slutat fungera. Foto: SVT

Frysdiskar slutade fungera i värmen – mataffär tvingas slänga mat

Publicerad

Sommarens långvariga och intensiva värme har skapat problem på många håll i samhället. På Coop på Genetafältet i Södertälje har man tvingats slänga stora mängder glass då vissa kylaggregat slagits ut av värmen.

Värmen har gjort att kylaggregaten i mataffärer har jobbat för fullt och på Coop på Genetafältet slutade vissa av dem att fungera vilket gjorde att flera frysskåp och fryslådor fick tömmas på produkter. Man fick slänga stora mängder glass och frysta bär och affären har nu tekniker på plats för att lösa problemet.

– Det är svårt att uppskatta hur stor ekonomisk effekt det har fått. Men det är klart att det är en stor efterfrågan på just glass en sådan här sommar, så det har ju inneburit att vi har tappat en viss försäljning, säger Åsa Sandberg, samhälls- och hållbarhetskommunikatör på Coop.

”Hör inte till vanligheterna”

Exakt när problemet kan vara löst vet man inte och man har nu släckt lamporna i vissa frysdiskar för att spara energi åt nedkylningen.

– Det hör ju inte till vanligheterna med den här extrema värmen som vi har haft i Sverige i sommar. Överlag är vi ju inte anpassade för ett sådant klimat. Vi har andra branschkollegor runt om i landet som har upplevt samma problem.

Vill förhindra problem i framtiden

Åsa Sandberg säger att man nu får titta på hur man förhindrar liknande problem i framtiden.

– Vi är ju fortfarande mitt uppe i denna värme, men vi kommer att utvärdera och ha en diskussion kring hur man ska göra framöver. Så gör vi med alla frågor där vi måste vidta vissa åtgärder och det är mycket möjligt att vi kommer försöka vara proaktiva så att det inte händer igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.