Några av de fynden som grävdes upp i kvarteret Venus.

Beviset: Södertälje fanns på vikingatiden

Publicerad

Nya fynd från utgrävningarna i Södertäljekvarteret Venus har visat sig vara från vikingatiden.

– Det här sätter Södertälje på den arkeologiska kartan, säger arkeologen Annica Ramström.

En vägg som hittades under utgrävningarna i Södertäljekvarteret Venus har visat sig vara från vikingatiden, och inte från 1600-talet som man först trodde. Arkeologen Annica Ramström arbetade med utgrävningarna i kvarteret Venus.

– Det är en vägg från ett hus från slutet av 1000-talet, början av 1100-talet som har hittats, säger hon.

Konstruktionsritning av kokhus.

Hittades 2015

Kvarteret Venus är platsen som är placerad från Grand central-huset till stadsbiblioteket. Där hittade arkeologerna 2015 olika fynd. Nu har det visat sig att väggen kommer från tiden kring 1000-talet, alltså vikingatiden.

– Det här sätter Södertälje på den arkeologiska kartan. Vi har vetat att Södertälje har lång historia men nu har vi arkeologiska belägg för det, säger Annica Ramström.

Södertäljebor under vikingatiden

Väggen som hittats bevisar att det fanns boende i Södertälje under vikingatiden, menar Annica Ramström.

Från utgrävningen 2015 i Södertälje.

– Det är både ett arkeologiskt värde och ett värde för Södertäljeborna, säger hon.

Det går inte att veta hur huset såg ut men det finns spekulationer då man under denna tid gick från hus med flätade väggar till brädväggar. Resterande delar från huset ligger kvar under Västra Kanalgatan men de ska inte grävas ut.

– Vi gräver i samband med byggnation. Nu ska kanalen i Södertälje breddas och då är vi med och gräver, säger Annica Ramström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.