Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mutbrott och penningtvätt – det här är fastighetshärvan i Södertälje på 60 sekunder.

Fyra åtalas i fastighetshärvan i Södertälje – misstänks för grov näringspenningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer i Södertälje åtalas nu för misstänkt grov näringspenningtvätt, som en del av den så kallade fastighetshärvan.

– Jag kommer yrka på näringsförbud för samtliga fyra åtalade på sammanlagt 25 år, säger kammaråklagaren Fredrik Sandberg.

De fyra männen åtalas misstänkta för att ha tvättat stora summor svarta pengar under 2022 i syfte att dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet – för att sedan kunna ta del av värdet.

Brottsupplägget handlar om misstänkta avbetalningar på lån med svarta pengar. Allt kopplat till fastighetsaffärer.

Delåtal i den större fastighetshärvan

– Detta är ett delåtal. Vi upptäckte dessa misstänkta brott när vi utredde en stor fastighetshärva, där en av de nu åtalade personerna också är huvudmisstänkt. Ett sidospår på resans gång, kan man säga, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

De andra tre männen i åtalet är inte misstänkta i övrigt i den stora så kallade fastighetshärvan. Åtalet i den stora härvan väntas efter sommaren.

– Alla misstankar i härvan hänger ihop med olika typer av fastighetsaffärer, insamlandet av pengar till dessa, lån och återbetalningar av dessa lån, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Misstänkta återbetalningar av lån

I just detta delåtal handlar det om återbetalning av lån som skett på ett misstänkt vis. Främst behöver åklagaren bevisa att återbetalningar skett på ett misstänkt sätt. Finansbolaget är inte åtalat.

– De fyra personerna är alltså åtalade för näringspenningtvätt. Det syftar till ett misstänkt beteende kring inbetalningar. Straffskalan är densamma som penningtvätt, säger kammaråklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.