Scoutkåren vid s:ta Maria församling Foto: SVT

Stort intresse för scouter – fyra nya medlemmar om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet scouter i Sverige har ökat stadigt de senaste åren. Under 2017 ökade Sveriges scoutorganisation med i snitt fyra nya medlemmar om dagen och i Södertälje startas nya kårer när intresset växer.

I Södertälje är de flesta scoutkårerna kopplade till de ortodoxa kyrkorna. Sedan 2013 har OSS, Ortodoxa scouter i Sverige, startat sju nya kårer, och fler ska det bli.

För bara några månader sedan startade en ny scoutkår i S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje och snart väntar även en invigning när ytterligare en scoutkår vid S:t Afrems kyrka ansluter sig till OSS.

– Här kan man utvecklas och uppleva nya saker, vi gör många aktiviteter och jag kände att det här är rätt ställe för mig, säger scouten Cynthia Kozma.

Kommer till Sverige med scouttradition

En förklaring till det ökade intresset för scouterna är att många som kommit till Sverige från bland annat Syrien har med sig en stark scouttradition från sitt hemland.

–  Här i Sverige vill många gärna fortsätta sitt engagemang och ansluter sig till scoutkårer. Många från Syrien bor utspritt i Sverige och när vi gör aktiviteter tillsammans med flera kårer kan de finna gemenskapen med scouter i andra städer, säger Samer Aso, ordförande för Ortodoxa Scouter i Sverige.

Är det särskilt populärt med scouterna i Syrien?

– Ja, nästan alla kyrkor i Syrien har scoutkårer och det är väldigt populärt där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.