Foto: Södertälje kommun

Fyra ton ruttet kött hittades hos handlare

Uppdaterad
Publicerad

När kommunens miljöinspektör besökte en nystartad fisk- och köttbutik i Södertälje i slutet av 2017 hittades omkring fyra ton gammalt kött. Dessutom saknades korrekta dokument och salmonellaintyg.

I lokalen hittades ruttet lamm, fisk, lever och hjärta från fågel staplade i öppna tråg till en uppskattad vikt av fyra ton.

– Det luktade väldigt illa i lokalen, framförallt eftersom det hade påbörjat en förruttnelseprocess bland kylvarorna, säger miljöinspektören Mathias Blomqvist.

Fisk- och kötthandlaren, en man i 30-års åldern, öppnade sin livsmedelsbutik i utkanten av ett industriområde den första december i fjol. Några dagar senare var miljökontoret på plats och fick då syn på den stora mängden ruttet kött.

– Det är väldigt ovanligt att vi belägger den här mängden med säljförbud, säger Mathias Blomqvist.

”Konkurrent tog hans kunder”

Enligt miljökontoret ska handlaren ha sagt att han köpt in för mycket livsmedel och att en konkurrent tagit hans kunder. Han menade att han skulle ha slängt köttet men att hans lastbil var trasig.

Miljöinspektör Mathias Blomqvist jobbar med livsmedelskontroll på Södertälje kommun.

– Det är inte heller helt okej eftersom animaliska livsmedel måste tas om hand på ett säkert sätt, säger miljöinspektören Mathias Blomqvist som såg till att mannen några dagar senare ordnade en säker destruering av det ruttna köttet.

Handlaren saknade även salmonellaintyg och andra dokument, men mejlade senare över intyg – på polska.

Har drivit livsmedelsföretag tidigare

Det är inte första gången fisk- och kötthandlaren saknar dokument som krävs enligt livsmedelslagen.

Han startade sitt första livsmedelsföretag 2012. Då hade han en mobil verksamhet och sålde även då fisk och kött.

2014 gjorde miljökontoret en kontroll av mannens dokument och fann en rad brister. Det saknades spårbarhet och vetenskapliga benämningar på de fiskar som mannen sa att han köpt från Polen.

Kommunen har inga uppgifter om hur mycket av det aktuella köttet som sålts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer