Foto: SVT

Gabriella Eser smittades av mördarbakterie – strider för rätten till anpassad förskoleplats

Uppdaterad
Publicerad

Efter att femåriga Gabriella Eser från Hovsjö tvingats amputera sina ben i fjol, så kunde hon inte gå kvar på sin gamla förskola. Istället har hon hållits hemma i väntan på att Södertälje kommun ska hjälpa familjen med en anpassad lösning – och nu har de väntat i över tio månader.

Södertälje kommun medger nu allvarliga brister i hanteringen – men det är först efter att SVT börjat ställa frågor. Då kopplas den ansvariga chefen Anna Gannå in.

I klippet ovan beklagar chefen sig – dock kan hon inte ge besked om när en lösning där Gabriella kan börja på förskola med andra barn, kan bli aktuell. Kommunen ser nu över möjligheten till annan barnomsorg såsom dagmamma.

Garantid: fyra månader

Skolverket understryker att kommunen är skyldig att ordna förskoleplats eller en anpassad lösning inom garantitiden som är fyra månader.

– Ett barn i förskolan ska få det stöd som barnets speciella behov kräver om det av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, säger Emelie Högberg, undervisningsråd på Skolverket.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.