Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mapcreator, polisen

Gängledaren Marcus Türker döms till över 20 års fängelse – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha suttit häktad ett år i Portugal döms nu Marcus Türker, en av ledarna för Ronnafalangen i Södertälje, till 20 år och 9 månaders fängelse.

– Det är en person vi känner mycket väl till, säger polisen Michel Lancha.

Efter splittringen av Södertäljenätverket förra hösten har nya falanger bildats. En av de framstående falangerna är den med rötter i Ronna, som nu dömde Marcus Türker har en viktig ledarroll i.

Hur tongivande var/är Marcus Türker i Ronnafalangen?

Våldsspiralen i Södertälje

– Vår kartläggning visar att han är en ledargestalt och tongivande individ i kriminell nätverksmiljö. Vi ser även att han har internationella kontakter i och med domen i Portugal, säger Michel Lancha, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef Södertälje.

Hur påverkar det här Södertälje?

– Generellt sett när tongivande individer frihetsberövas eller döms till längre fängelsestraff så påverkas deras förmåga att leda verksamhet. Men ett kriminellt nätverk faller sällan samman helt när en ledargestalt försvinner. Ju fler individer med sådan kapacitet som frihetsberövas desto bättre är det för Södertälje, fortsätter Michel Lancha.

Dömd i första instans

Än så länge har Marcus Türker bara dömts i första instans.

– Vi behöver vänta och analysera hur överklagningsprocessen i Portugal går till innan jag fattar beslut om att begära honom utlämnad, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

SVT Nyheter har även varit i kontakt med försvarsadvokat Peter Nilsson för en kommentar. Han svarar i ett mejl att han inte har en kommentar att lämna i dagsläget.

I en tidigare version av den här videon uppgav vi att han misstänktes för inblandning i mordet på Oasen 2010, den uppgiften är felaktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet