Under insatsen i Södertälje upptäcktes fem personer misstänkta för att ha bedrivit olaglig körutbildning Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gemensam insats mot olagliga trafikskolor i Södertälje

Publicerad

Ett 40-tal fordon med övningsförare kontrollerades i en myndighetsgemensam insats i Södertälje under tisdagen. I fem fall upptäcktes personer bedriva illegal körutbildning.

Under en lång tid har det funnits tecken på att det bedrivs omfattande verksamhet av olagliga trafikskolor i Södertälje, det skriver polisen på sin hemsida. Information ska ha kommit från körkortsmyndigheterna, branschen men även allmänheten.

Fem misstänkta fall upptäcktes

Insatsen gjordes gemensamt av polisen, Transportstyrelsen, Trafikverket och Skatteverket och under dagen kontrollerades ett 40-tal fordon med övningsförare. I fem fall upptäcktes personer nu misstänkta för att bedriva illegal körutbildning.

– Eleverna rapporterades för olovlig körning och den som utgav sig för att vara lärare för tillåtande av olovlig körning. I flera fall återkallades även körkortstillståndet, säger Magnus Köhler på Södertäljepolisen i polisens pressmeddelande.

Trafikskolors bilar kontrollerades – hälften oanmälda

Även fordon tillhörande registrerade trafikskolor kontrollerades, hälften av dem var inte anmälda till Transportstyrelsen som övningsfordon i yrkesmässig verksamhet. Dessutom hittade man en skyltad bil från ett företag som trots registrerad lokal, inte hade tillstånd att bedriva trafikskola.

Polisen skriver att insatsen bekräftar misstankarna om att olagliga trafikskolor är utbrett och fler insatser kommer genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer