Gott betyg för Nykvarns hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Nykvarn är av de bättre i landet, enligt socialstyrelsens brukarundersökning. Det är något som enhetschefen i Nykvarn tror avspeglas i kommunens äldreboende, där lägenheterna i perioder ekar tomma.

– De är så fina, alla som kommer, menar 96-årige Bertil Hurtig. Han bor i Nykvarn och har under två års tid haft personlig assistans. Under den tiden upplever han att han fått ett väldigt fint bemötande om personalen.

Och Bertil Hurtig är inte ensam. Hemtjänsten i Nykvarn är nämligen bland de bättre landet gällande trygghet, bemötande och tid, enligt socialstyrelsens årliga brukarundersökning.

Högt betyg under flera år

93 procent av brukarna uppgav förra året att de var nöjda med hemtjänsten i Nykvarn, och siffran har varit hög under flera år – att jämföra med de 78 procent som 2015 uppgav nöjdhet i Södertälj. För hela riket är siffran 89 procent.

– Det är ett jobb som man får mycket beröm och glädje av, säger en person ur hemtjänstens personalstyrka, Ewa Blomgren.

Färre på äldreboendet

Men på Nykvars enda äldreboende, Lugnet, är det i perioder tomt i flertalet lägenheter, och ibland har överbemanning av personal i det närmaste varit ett problem.

– Det var inte vad vi hade beräknat. Vi hade beräknat att det skulle vara fullt och att vi snart skulle öppna nästa enhet, säger Berit Ahlberg-Åhammar, som är enhetschef för Lugnet.

Men hur ser det ut?

– Nu är det fullt precis, men i början på året, runt maj, hade vi sju tomma lägenheter av femtiotvå.

Och du sätter det i relation till hemtjänsten?

– Ja, att man väljer att stanna hemma längre.

Tillsammans med Haninge har Nykvarns hemtjänst det delat tredje högsta betyget gällande nöjdhet inom Stockholms län, strax efter Vallentuna och Ekerö. Berit Ahlberg-Åhammar tror att hemtjänsten är såpass bra i kommunen att färre väljer att bo på äldreboendet.

– Är man trygg med sin hemtjänst så är det kanske lättare att stanna hemma de där extra månaderna innan man behöver flytta, säger hon.

”De trivs så bra med varandra i personalgruppen”

Men Berit tar inte åt sig någon del av äran för den välfungerande hemtjänsten, och menar att även om kommunens ringa storlek förmodligen spelar in i sammanhanget, handlar det antagligen mestadels om en personalstyrka som gör ”det lilla extra” för sina brukare.

– Förmodligen handlar det om att de trivs så bra med varandra i personalgruppen. Det här med trivsel på jobbet skapar nog också engagemang.

Vad händer då när de går i pension?

– Ja, många har ju jobbat i väldigt många år, så det är klart att det kan bli sämre när de går i pension, men de lär upp varandra, menar Berit Ahlberg-Åhammar.

Du tror att det är en arbetsdynamik som kan gå i arv?

– Ja, det har den gjort hittills och jag hoppas verkligen att den kommer att fortsätta att göra det.

Svårt att peka ut de avgörande faktorerna

Och även personalen har svårt att sätta fingret på vad det är exakt som gör att Nykvarns hemtjänst år efter år får så bra omdömen i Socialstyrelsens undersökningar.

– Men det här är det första arbete jag haft som ger mig energi istället för att ta. Jag lever verkligen på det, och är lika glad som solen skiner ute liksom, säger Katarina Klemets, som arbetar inom hemtjänsten i Nykvarn.

– Bemötandet är nog bra från både brukarna och oss, så då blir det ju bra, håller kollegan Ewa Blomgren med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.