Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Granbarkborren fortsätter spridas – nu i Garnuddens naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Insekten granbarkborre fortsätter att skada skogarna. Flera döda granar har synts till i Garnuddens naturreservat i Salem och nu planeras åtgärder för skogen, enligt kommunens hemsida.

Garnuddens naturreservat ligger vid sjön Uttran i Salem och det är Bygg- och miljöenheten i kommunen som nu har hittat spår av granbarkborre där. Eftersom skogen är skyddad försöker de nu hitta lösningar på hur man ska göra sig av med barkborren och samtidigt minimera ingreppen i reservatet.

Eventuella åtgärder planeras ske före april/maj nästa år.

Avverkning runt Bornsjöområdet

Sedan tidigare har det även konstaterats granbarkborre i skogen runt Bornsjöområdet. Enligt kommunens hemsida ska Stockholm Vatten och Avfall, som äger stora delar av marken, avverka i skogen där. Tidigare har de bland annat jobbat med fällor för att fånga insekterna.

– Tyvärr har vi även denna sommar noterat stora angrepp och därför kommer vi att avverka en del platser, säger en anställd vid Stockholm Vatten och Avfall, på kommunens hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks

Granbarkborre i skyddade områden

I formellt skyddade områden, till exempel naturreservat och biotopskydd, gäller inte samma regler för bekämpning av granbarkborrar och andra skadeinsekter som i övriga skogar.

Vilka åtgärder man kan genomföra i skyddade områden beror på vilka naturvärden det enskilda området ska skydda, därför kan reglerna vara olika i naturreservaten och nationalparkerna.

I biotopskyddsområden får man inte vidta åtgärder som kan skada naturmiljön och därför behöver särskild hänsyn tas vid utförandet av åtgärder för att begränsa granbarkborreangrepp i dessa områden.

Skogsstyrelsen fattar beslut om dispenser för biotopskydd och länsstyrelse eller kommun är ansvariga för naturreservaten.

Källa: Fakta skog SLU/Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.