Grannar ska lära sig tre steg för att hjälpa till om någon blir misshandlad i hemmet. Foto: TT

Grannar ska stoppa våld i hemmet

Publicerad

Med hjälp av ett nytt initiativ ska hyresgäster hos Telge bostäder och Telge Hovsö nu bli bättre på att ingripa när grannar far illa.

Genom en informationskampanj ska boende lära sig hur man ska agera.

Initiativet kallas Huskurage och med tre enkla steg ska boende bli bättre på att ingripa om de hör något oroväckande från lägenheten bredvid.

– De tre stegen är att knacka på, hämta hjälp och ringa polisen. Vi tycker att fler ska införa det här initiativet. Om vi kan hjälpa en person så är det definitivt värt det, säger Wendela Falkenström enhetschef för boendedialog på Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

Boende: ”Bra med information”

Reim Kheder, som bor i ett av

Reim Kheder tycker det är bra att bostadsbolaget informerar. Foto: SVT

husen nu som får information om initiativet, vet vad hon skulle göra om hon hörde något som lät obehagligt från grannarna.

– Jag skulle ringa polisen, och sen knacka på men om jag skulle känna att det var något som skulle kunna vara farligt så skulle jag hålla mig i min lägenhet så att det inte händer nåt, Reim Kheder.

Vad tycker du om initiativet?

– Det är ett bra att informera, säger Reim Kheder.

Men räcker det då?

– Det kanske inte räcker helt, för folk kommer kanske strunta i det.

”Tillsammans blir vi starka”

Enligt Wendela Falkenström kommer de att hålla kvar i frågan under lång tid.

– Det här är ju ett första steg att sätta upp information, meddela folk på vår hemsida och att informera vid kontraktsskrivning. Sedan kommer vi ju fortsätta att vara ambassadörer för det här, förhoppningsvis med andra bostadsbolag och bostadsföreningar i Södertälje. Tillsammans blir vi starka och om alla agerar så blir det väldigt svårt för det här att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.