I videon ovan berättar några av de boende i Mölnbo hur de arbetar med grannsamverkan i området. Foto: Samverkanmotbrott/SVT

Grannsamverkan tros ligga bakom minskat antal inbrott

Publicerad

Grannsamverkan finns i hela Södertälje och bland de starkaste fästena är Mölnbo. I 17 år har grannarna där hjälpt varandra att hålla inbrottstjuvarna borta. Och ska man tro Södertäljes säkerhetssamordnare så har det haft resultat.

Det hela började för 17 år sedan när en kvinna boende i Mölnbo gick upp för att kissa mitt i natten och fick se tre skumma figurer smyga omkring på granntomten. Hon slängde upp fönstret och ropade att hon tänkte ringa polisen.

De tre personerna lämnade snabbt grannens tomt. Det blev starten för den grannsamverkan som idag omfattar nästan hela Mölnbo.

– Ungefär 95 procent av alla är med. Och de få som inte är det kommer ju liksom med på köpet kan man säga eftersom deras hus ligger mellan skyltarna, säger Bosse Folcker som var med och startade upp för 17 år sedan.

Minskat antal inbrott

I Södertälje minskade inbrotten under 2018 jämfört med 2017 och 2016. I videon nedan berättar Södertäljes säkerhetssamordnare Michael McCarthy om varför han tror att utvecklingen ser ut som den gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.