Ewa Larsson kritiserar SLL. Foto: TT/Anders J Larsson

Gröna kvinnor om beslutet: ”Skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Gröna kvinnor kritiserar nu Stockholms läns landsting för att de säger upp avtalet med Vidarkliniken, eftersom det kommer drabba de många kvinnor som söker vård på den antroposofiska vårdinrättningen.

Det var i juni förra året som Stockholms läns landsting fattade beslutet att inte förlänga avtalet med Vidarkliniken i Järna. Granskningen som landstinget gjort visade på stora brister.

– Deras uppdrag var att de skulle grunda verksamheten på skolmedicin, alltså på vetenskaplig grund, den antroposofiska filosofin skulle vara ett komplement, men det verkar snarare vara tvärtom, sa Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd till SVT då.

”Det är skamligt”

Nu kritiserar Gröna kvinnor, en partipolitiskt obunden kvinnororganisation, beslutet som de menar missgynnar kvinnor.

Förbundet skriver i ett pressmeddelande att 90 procent av Vidarklinikens patienter är just kvinnor som själva valt att söka vård på den antroposofiska kliniken, och hänvisar till siffror från kliniken.

– Det är skamligt att politiken inte ingriper utan låter Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänstemän avbryta denna av kvinnor efterfrågade och uppskattade vårdform, säger Ewa Larsson, ordförande för Gröna kvinnor i ett pressmeddelande.

I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att Gröna kvinnor är Miljöpartiets kvinnoförbund, men Gröna kvinnor är en partipolitiskt obunden kvinnororganisation där många medlemmar även är aktiva inom Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VIDARKLINIKEN

Mer i ämnet