Rasmus Steyner Randéns konstverk vid Tullgränd blev saboterat i förra veckan Foto: SVT/Fabian Sturm

Prideflagga blev hakkors – offentligt konstverk ska återställas

Uppdaterad
Publicerad

Någon har klottrat på det offentliga graffitikonstverket vid Tullgränd. En Prideflagga blev övermålad till en nazistisk flagga med ett hakkors i mitten.

Det är Telge fastigheter som ansvarar för saneringen av klottret vid Tullgränd. Enligt kommunen ska det ta högst 36 timmar innan klotter tas bort, men eftersom det rör sig om ett konstverk tar det lite längre tid, då resten av konstverket inte ska förstöras.

LÄS MER: ”Ökning av anmälningar om skadegörelse

Graffitikonstnären, Rasmus Steyner Randén, fick reda på sabotaget i torsdags och på fredagen hade Telge fastigheter informerats, skriver LT.

På sin Facebooksida har Rasmus Steyner Randén lagt upp en video, med anledning av sabotaget, där han uppmanar till att stå upp mot rasism och sexism.

– Håll inte käften, säg ifrån, ifrågasätt. Även om det är din farsa, storebror eller någon annan i din närhet. Alla kan förändras, säger han i videon.

NMR tar på sig sabotaget

På måndagen var skadegörelsen fortfarande kvar, även om själva nazistsymbolen målats över med svart färg, och Telge fastigheter försöker komma i kontakt med konstnären för att återställa konstverket, säger Marie Pårs Edgren, PR-ansvarig på Telge.

– Det kommer nog bli en text, kanske mer mot nazism och rasism, den här gången. Det har varit en prideflagga i två år oc hdå kan det vara bra att beröra fler ämnen, säger konstnären Rasmus Steyner Randén till SVT nyheter Södertälje.

På sin nättidning Nordfront skriver Nordiska Motståndsrörelsen att de är ansvariga för sabotaget.

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om nazistisk klotter i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.