Mannen som avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för mord sitter på anstalten Hall. Foto: TT

Hall-anstalten öppnar för själavård genom glasruta

Publicerad

Efter att en intagen på anstalten Hall JO-anmält Kriminalvården för att han inte fick träffa präst i enrum har nu anstalten öppnat för att kunna ge själavård genom glasruta.

En man i 30-års åldern, som sitter fängslad på Hall-anstalten, anmälde Kriminalvården till Justitieombudsmannen (JO) för närmare två år sedan. Han menade att det var fel att han då inte fick möjlighet att träffa en präst i enrum. Mannen är dömd till 18 års fängelse för mord i både i tings- och hovrätt. Han har sedan häktningstiden träffat en präst regelbundet.

Tankar på att skada personal

Det var efter en säkerhetsbedömning som Kriminalvården tog beslutet att mannen utgjorde en risk, då han hade haft tankar på att skada personal. Kriminalvårdare skulle därför vara med under samtalen. Den intagne mannen tyckte däremot att samtalen med prästen borde vara privata.

JO välkomnar möten med glasrutor

Efter en kortare tid på anstalten sänktes mannens säkerhetsnivå och han fick lov att träffa präst i enrum. Men på grund av anmälan har nu Hall sett över möjligheterna att erbjuda själavård i rum med glasrutor. JO välkomnar beskedet och avslår samtidigt den intagnes klagomål på grund av att han nu får träffa präst i enrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.