Han är emot lyxbröllopen

Uppdaterad
Publicerad

Enorma lokaler, dyra blommor, gigantiska tårtor och hundratals gäster. De assyrisk-syrianska bröllopen i Södertälje blir allt lyxigare. Men långt ifrån alla gillar utvecklingen.

Varje år fylls stora lokaler i Södertälje med hundratals gäster när det vankas svenska assyrisk-syrianska bröllop. Ofta är festerna ordentligt påkostade med höghustårtor som skärs med svärd av brudparet och sångare som tar rejält med betalt.

Nemrud Kurt-Haninke har assyriska rötter och menar att det hela har gått för långt.

– Min assyriska kultur och min svenska kultur har väldigt lite med de här bröllopen att göra. Det är en subkultur, ett resultat av en lucka mellan de här kulturerna. Det jag stör mig på är att folk verkligen kastar pengar, säger han.

Ond cirkel

Dessutom menar han att många känner sig pressade att ge bort en tillräckligt stor summa pengar till brudparet, då man märker hur mycket arrangörerna har lagt ned.

– Det blir en ond cirkel. Folk vill toppa och överglänsa varandra, och så är man rädd att folk ska tycka att man är snål om man inte slår på stort.

Nemrud Kurt-Haninke har tidigare suttit som panelmedlem i Assyria Tv:s program Darbo Ftiho. Där har man diskuterat problematiken med att många slösar allt man har, eller till och med skuldsätter sig, för en kväll.

Inte bara nackdelar

Även om han är kritisk så poängterar han samtidigt att det finns en stor fördel med den assyrisk-syrianska gemenskapen. Känslan av tillhörighet och kärleken sinsemellan är stor.

– Det är inte så att jag sitter på bröllop och gnäller, jag tycker att det är kul med bröllop. Men när man reflekterar efteråt så tänker jag: är det verkligen nödvändigt att slå på så stort?, säger han.

Planeringsstadiet

Själv ska Nemrud Kurt-Haninke gifta sig om drygt ett år.

– Det ironiska är att jag förmodligen kommer falla för samma grupptryck. Vi är ju två, det är också upp till min fästmö och våra familjer. Jag gör det gärna lite billigare, och med 250 personer istället för 500 personer.

250 personer är väl ganska många ändå?

– Det är väldigt lite för ett assyriskt bröllop, kan jag säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer