Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetade på Astra Zeneca i 20 år – så säger han om turerna kring vaccinet. Foto: SVT/TT

Arbetade på Astra Zeneca i 20 år – så säger han om turerna kring vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år arbetade Staffan Ternby som informationschef på först Astra och sedan Astra Zeneca, innan han gick i pension 2008. Uppmärksamheten kring vaccinets eventuella biverkningar har fått honom att reagera.

Vittnesmål om personer som vänder i dörren eller avbokar sin vaccinationstid om de får veta att vaccinet som bjuds är Astra Zenecas har hörts på flera håll i landet. Rädslan för blodproppar får vissa att avstå vaccinering.

För Staffan Ternby, som nu är pensionerad men som arbetat hela sin karriär inom företaget, är de negativa ryktena om vaccinet tråkiga att höra.

”Bedrövad”

– Som gammal Astra Zeneca-anställd känner jag mig ganska bedrövad över att det har blivit så här. Det skär i hjärtat, säger Staffan Ternby.

Samtidigt säger han att det är svårt för företaget att bemöta rykten, eftersom det finns etiska regler i läkemedelsbranschen.

– Ett läkemedelsföretag får inte annonsera eller argumentera för ett läkemedel till allmänheten. Det är läkarna och de medicinska experternas roll.

I videon berättar Staffan Ternby om vad bakslagen för vaccinet betyder för Astra Zeneca: ”Jag har varit med om många, mycket värre, händelser”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer