Foto: SVT

Har gjort praktik i ett år men får ingen ersättning: ”Det borde inte vara så här”

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna med funktionsnedsättningar får allt svårare att få aktivitetsersättning från Försäkringskassan. En av de drabbade är Södertäljebon Martin Tejo Aravena.

Martin Tejo Aravena praktiserar som viltvårdsassistent via kommunen. Det är en slags jourpraktik då han ställer upp vid behov. I genomsnitt handlar det om ett par, tre gånger i veckan som han hjälper kommunens viltvårdare Tomas Runnqvist.

Trots hans läkardiagnoser och hans praktik har han inte fått aktivitetsersättning på hela året.

Se klippet här ovan. 

När SVT träffar Försäkringskassan säger man att ett fel kan ha begåtts. Läs mer här.

Aktivitetsersättning och försörjningsstöd

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och så gör Försäkringskassans handläggare en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd. För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.